PERSONAL SWIMMING COACH
SEBASTIAAN VERSCHUREN

Sebastiaan is drievoudig Olympisch finalist, drievoudig Europees Kampioen en hoofdcoach en eigenaar van Personal Swimming.

OVER SEBASTIAAN

Als jong jochie werd het leven van Sebastiaan volledig in beslag genomen door zwemmen. Dat moest ook wel, want zijn favoriete afstanden waren de 800 en 1500 meter vrije slag. Om te excelleren op die afstanden was veel in het water liggen natuurlijk essentieel. Nadat hij de Nederlandse Records (waarmee hij Maarten van der Weijden en Marcel Wouda uit de boeken schreef) op die afstanden zwom, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging: de 100 en 200 meter borstcrawl.

2009 was het jaar dat hij doorbrak en meezwam in de finale van de Wereldkampioenschappen in Rome. Een jaar later behaalde hij zijn eerste internationale medailles tijdens de Europese Kampioenschappen in Budapest. Met twee bronzen plakken op zak, plaatste hij zich in 2011 voor de Olympische Spelen.

Tijdens de Spelen in Londen 2012 werd hij op de 100 meter borstcrawl knap vijfde, maar kwam hij 8 honderdsten van een seconde tekort voor Olympisch eremetaal. Moeilijke jaren die hierop volgden werden afgesloten met een zilver medaille tijdens de Wereldkampioenschappen in Kazan, Rusland.

Sebastiaan stond in 2015 een tijd lang eerste op de Wereldranglijst, en had het officieuze Wereldrecord op de tweede 50 meter van een 100 vrije slag. In 2016 won hij tot driemaal toe Europees goud tijdens de Kampioenschappen in Londen. Tijdens de Olympische Spelen in Rio werd hij individueel tweemaal uitgeschakeld in de halve finale op een paar honderdsten, maar stond hij wel in de finale voor de 4×200 meter vrije slag estafette.

In december 2016 kondigde Sebastiaan zijn afscheid van de topsport aan tijdens het Amsterdamse Sportgala, waar hij verkozen werd tot Sportman van Amsterdam.

MOOISTE ZWEMHERINNERING

“Moeilijk kiezen! De vijfde plaats op de Olympische Spelen was heel bijzonder, maar het allermooiste is natuurlijk als je in een grote finale als eerste aantikt. Dat gebeurde in Londen tijdens de Europese Kampioenschappen in 2016. Voelen dat je goed in de race ligt, in vorm bent en de laatste baan nog kunt knallen is het mooiste wat er is. Dat en het Wilhelmus natuurlijk!”

FAVORIETE TECHNIEKOEFENING

“De borstcrawl (en elke andere slag eigenlijk ook) draait eigenlijk om maar één ding: zo efficiënt mogelijk naar de overkant komen. Wat daar voor nodig is, is een zo lang mogelijke doorhaal. Je wilt zo ver mogelijk aan de voorkant beginnen en zo ver mogelijk aan de achterkant eindigen. Met deze oefening zoek je de connectie tussen het naar voren en naar achteren duwen. Neem je schouders goed mee en voel de ruimte!”

JOUW PERSONAL SWIMMING COACHES

SCHRIJF JE IN VOOR DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Ontvang elke maand het laatste nieuws en krijg techniekoefeningen, zwemtips, video’s en een zelfstandig trainingsprogramma in je mailbox!

BETER LEREN ZWEMMEN MET OLYMPISCHE TOPZWEMMERS

OVER ONS

Kennis en ervaringen uit het topzwemmen worden gebruikt om je uit te leggen wat de beste zwemtechniek is, waar je verbeterpunten liggen en hoe je deze kunt trainen door middel van verschillende techniekoefeningen. Onze expertise is terug te vinden in alle zwemslagen, zowel technisch als conditioneel. Of specifieker, hoe je jezelf kunt voorbereiden op een triatlon of zwemmen in het open water. De coaches van Personal Swimming gaan graag met jou aan de slag in het Sloterparkbad in Amsterdam!