PERSONAL SWIMMING COACH
BENNO KUIPERS

Olympisch schoolslagzwemmer Benno Kuipers is één van de initiatiefnemers van Personal Swimming en werd tijdens zijn zwemcarrière 18 keer Nederlands Kampioen.

OVER BENNO

Hij maakte zijn internationale debuut in 1995 en specialiseerde zich in de 100 en 200 meter schoolslag. Na verschillende finales tijdens Europese-en Wereldkampioenschappen en deelname aan twee Olympische Spelen ging hij met sportief pensioen in 2002.

Benno vervolgde zijn sportieve carrière als assistent-trainer bij Topzwemmen Amsterdam, en werd in 2010 één van de oprichters van Personal Swimming. In 2012 droeg hij dat stokje over aan Bas van Velthoven.

Benno is nog steeds actief betrokken bij Personal Swimming, waar hij regelmatig groepstrainingen verzorgt, privélessen geeft en clinics organiseert.

GRAAG EEN TRAINING VAN BENNO VOLGEN?

MOOISTE ZWEMHERINNERING

“De eerste race die weer bij me op komt is een hele mooie, met ook een wrang gevoel achteraf. Op de Europese kampioenschappen van 1997 in Sevilla zwom ik een super race in de 200 meter schoolslag finale. Ik zat die race in de flow, deed wat ik wilde doen en verbeterde het Nederlands Record. Alleen, ik miste een medaille op 9 honderdsten. Dus ik stond na die super race alsnog net naast het podium. Ondanks de flow en het machtige gevoel lag ik achteraf toch te bedenken wat ik anders had kunnen doen. Extra wrang was dat de zilveren medaillewinnaar een jaar daarvoor gepakt was op doping en daar gevoelsmatig niet hoorde te zwemmen.”

TRAINING VAN COACH BENNO

Je zou het niet zeggen maar als voormalig Olympische schoolslagzwemmer, ligt Benno bijna het hele jaar door borstcrawl te zwemmen zowel binnen als in buitenwater. Hij wil nog graag een keer het IJsselmeer overzwemmen. Hij weet dus heel goed wat er nodig is om beter te zwemmen in het zwembad of buitenwater. Want de basis van elke techniek of slag ligt in het zwembad en pas je later in het openwater toe.

Lees hier een stukje over Benno “Je kunt veel leren als je openstaat voor andere perspectieven.” van Sabine Schippers, tekstschrijfster en vaste Conditie Zwemster bij Personal Swimming.

FAVORIETE TECHNIEKOEFENING

“De schoolslag is één van de meest moeilijke en coördinatieve zwemslagen. Met de oefening Double Kick zorgen we ervoor dat je voelt dat de beenslag pas echt zin heeft als de armen aan de voorkant smal zijn. Als je breed blijft aan de voorkant, heb je veel weerstand. Je kunt dan zo hard ‘kicken’ als je wilt, maar je komt niet vooruit. Smal aan de voorkant, hard naar achteren schoppen dus!”

VERBETER JE ZWEMTECHNIEK ONDER BEGELEIDING
VAN TOPZWEMMERS EN COACHES

Paul Weijers
Paul Weijers
Bas van Velthoven
Bas van VelthovenOLY
Saskia de Jonge
Saskia de Jonge
Femke Hoppenbrouwer
Femke Hoppenbrouwer

SCHRIJF JE IN VOOR DE
MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF

Ontvang elke maand het laatste nieuws en krijg techniekoefeningen, zwemtips, video’s en een zelfstandig trainingsprogramma in je mailbox!

Je ontvangt maximaal 1x per maand een nieuwsbrief.