Zwemmen wordt steeds populairder. En dat is goed nieuws, want het is nou eenmaal de leukste* en meest gezonde sport ter wereld. Het banenzwemmen wordt drukker, maar ook tijdens onze Conditie Training deel je de baan met meerdere zwemmers. Gezellig, totdat het mis gaat! Daarom hier de Zwem Etiquette Top 5. Ben jij al een heer of dame in het bad? En aan welke dingen maak jij je schuldig?
Programma lezen of even rust? Ga aan de zijkant staan!
Lekker even uitpuffen na een paar inspannende meters: het hoort bij zwemmen. Het wordt alleen een probleem als je precies midden in de baan gaat staan. Waarom? Degene die wél doorzwemt moet om jou heen om een keerpunt te maken. In het beste geval gaat het net goed, in het ergste geval wordt je niet opgemerkt (bewust of onbewust) en wordt je getrakteerd op een paar voeten in je rug. Ga aan de zijkant van je baan staan als je even rust wilt nemen!
Houdt rechts aan in je baan
Je ligt heerlijk te zwemmen, slag voor slag en baan voor baan. Goed, er liggen 4 andere in je baan maar daar heb jij niet echt boodschap aan. Heerlijk peddelen, slagen afwisselen tot ineens: boem, stop, ho. Je ligt plotseling aan de andere kant van je baan en bent frontaal tegen je baangenoot aangezwommen.
Als je alleen of met zijn tweeën in de baan ligt, kun je heerlijk vrijuit zwemmen. Maar op het moment dat er meer zwemmers bijkomen, zal je moeten letten op je positie in de baan. Denk aan autorijden, waarbij je ook altijd rechts aanhoudt. Dit betekent dus dat je niet volledig gedachteloos je armen naar voren wilt rammen (sowieso een slecht idee), maar dat je jezelf altijd bewust bent waar je in de baan aan het zwemmen bent.
Wacht op een ander bij start of keerpunt
Je hebt even rust gehad aan de kant, een goede tip gekregen van je coach of het weekend doorgenomen met je teamgenoot. Je wilt weer beginnen met de volgende zwemafstand en draait je om naar het water toe. Er komt iemand aangezwommen, die aanstalten maakt om een keerpunt te maken. Je herkent de zwemmer, en weet dat je iets sneller bent. Net voordat de tegemoetkomende zwemmer zijn keerpunt gaat maken, zet jij af.
Deze veelvoorkomende situatie zorgt vaak voor een schrikreactie en meestal voor een halve botsing, en is vrij makkelijk te voorkomen. Wacht rustig af tot je collega-zwemmer het keerpunt heeft gemaakt en heeft afgezet, en begin dan pas zelf aan je baan. Ben je sneller? Haal hem dan ook snel in.
Ingehaald worden? Ga langzamer zwemmen!
Je hebt er inmiddels een half uurtje op zitten en bent al een beetje vermoeid aan het raken. Elke slag die je maakt wordt wat zwaarder en je benen doen niet echt lekker meer mee. Dan zie je in een ooghoek ineens de handen van iemand anders: je wordt ingehaald! Maar dat laat je toch niet gebeuren? Je versnelt, maar kan niet meer wegzwemmen van de persoon naast je. Het resultaat is dat jullie 15 meter naast elkaar liggen te zwemmen. Totdat deze persoon frontaal botst op een tegenligger. Ha. Gewonnen.
Om de relaties met je medezwemmers goed, en de sfeer in het zwembad optimaal te houden, had je het beste even in kunnen houden. Gun de ander een pijnloze inhaalmanoeuvre, en zorg ervoor dat hij je zo snel mogelijk voorbij is. Dit houdt vaak in dat je een heel klein beetje inhoudt. Niks mis mee om daarna op zijn of haar voeten te gaan liggen, overigens.
Inhalen? Doe het snel
Banen lang heb je haar voor je zien zwemmen. Je komt elke baan een centimeter dichterbij en eindelijk is het zover: je ligt op haar voeten. Tijd om in te halen en te laten zien wie hier de baas in de baan is! Je houdt lekker hetzelfde tempo (‘ik zit er nu echt lekker in!’) en doet er vervolgens 4 banen over om er voorbij te komen. Ondertussen zijn alle andere zwemmers in je baan vooral jou aan het ontwijken, omdat jij in het midden van de baan zwemt.
Een bruggetje naar autorijden: haal niet in met 1km/u verschil. Dan duurt het heel lang, en je houdt vooral het andere verkeer op. Ga je inhalen, dan is het zwem etiquette om iets harder te gaan zwemmen. De andere zwemmer zal iets inhouden, om jou zo snel mogelijk te laten passeren. Dit werkt trouwens ook heel goed op de snelweg!
Extra tip: haal vlak voor het keerpunt niet meer in, dit zorgt altijd voor ongewenste situaties.
Keerpunt in het midden van de baan
Je bent lekker rechts aan het zwemmen, dat heb je immers geleerd. De kant komt eraan en jij wilt een prachtig keerpunt gaan maken. Je blijft rechts liggen tot je de muur raakt. Op dat moment maak je jouw draai en zet je af. Boem, vol tegen de zwemmer achter je aan.
Komt de muur dichterbij? Dan mag je naar het midden van de baan toe zwemmen. Let hierbij op dat je de zwemmers voor en achter je (wordt je toevallig ingehaald?) niet hindert. Op deze manier lig je snel weer aan de andere kant van de baan, en hebben andere zwemmers zo min mogelijk last van je.
En verder
Heb je nog andere irritaties? Doe jij af en toe eens iets wat eigenlijk echt niet kan? Of houdt jij je ten allen tijden aan bovenstaande etiquette? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten!
Download hier de Personal Swimming Zwem Etiquette Top 5 in PDF-formaat. Om op te hangen in je zwembad, bij je baan of in de badkamer!
*Onderzoek september 2018 onder Personal Swimming coaches (100% score)
Bedankt Sebas. Nu hoef ik ze niet meer zelf te bedenken. En die tekeningen spreken voor zichzelf!
Ha Marcel, uitprinten en in alle zwembaden in Nederland ophangen. Overal heerlijk zwemmen de komende jaren!
Haha Sebas, wat een prachtig (en geheel onverwacht!) onderzoeksresultaat van onderzoek onder PS coaches!
Over irritaties/etiquette, mensen die opeens schoolslag gaan zwemmen als iedereen aan het crawlen is. Helaas is filevorming een moeilijk oplosbaar verschijnsel – ook op de snelweg.
Ja, wij vonden het ook een bijzonder resultaat! Gerandomiseerd dubbelblind onderzoek bood gelukkig uitsluitsel. Misschien moeten we onderzoek naar filevorming en zwemmen gaan combineren, hebben we allemaal wat aan!
Je hebt goede tips, alleen zwem je vaak in een baan waar ook schooolslag word gezwommen en dan wordt de baan waarin je zwem wel heel smal. Zeker als er een van de andere kan ook schooolslag doet
Schoolslag is niks mis mee :-).
Sebas heb je ook gedragscode voor op de badrand bijvoorbeeld lijnen inhangen?
Klopt! Iemand die schoolslag inzwemt inhalen kan vrij gevaarlijk zijn. Wat je dan zou kunnen overwegen is om niet eens in te halen, maar gewoon om te draaien en je terugbaan al in te zetten.
@Lennart Jazeker. Gewoon rustig lopen 😉
Top! En als je aan de kant staat of hangt omdat je het programma hebt voltooid of pauze neemt; is het wel zo aardig het midden van de baan (zwarte streep op de wand) vrij te houden zodat anderen een keerpunt kunnen maken!
Zeker bij volle banen een must om iedereen die door wil zwemmen de ruimte te geven. Goeie!
Indien je in een baan zwemt en je wordt telkens ingehaald ben je te langzaam voor die baan en moet je een tragere zoeken (sloterparkbad is duidelijk hoe dichter bij het raam hoe sneller). Visa versa geldt dit ook.
Klopt. Sloterparkbad gaat het inmiddels erg goed met de verschillende baansnelheden!
Mijn grootste irritatie tijdens het zwemmen: mensen die met z’n 2en (of zelfs 3en!) naast elkaar zwemmen en geen millimeter aan de kant gaan voor andere zwemmers. Oh ja: en wanneer je net lekker op dreef bent met medezwemmers en er komt een nieuw persoon het bad in die alles in de war schopt. Is er ook een regel voor waar je als nieuwkomer invoegt als je het bad in komt?
Zoals je defensief moet rijden in het verkeer, zo is het o.a. ook in het zwembad.
Wat respect, wat ruimdenkend zijn, galant zijn… deze eigenschappen komen van pas in een zwembad.
Iedereen betaalt en wil maximaal genot van zijn zwembeurt.
Gun het aan elkaar, dit is de beste houding altijd en overal!
Hee Sebastiaan, wat leuk iets van jou voorbij te zien komen in de Mirandabad buitenzwemmers Facebook groep! wij zwemmen nog steeds regelmatig buiten, ooit zo begonnen bij jou!