Afgelopen zondag was Personal Swimming in de Hoornse Vaart met de Techniek Pitstraat. Tijdens het banenzwemmen verzorgde coach en Olympiër Bas van Velthoven 3 uur lang videoanalyses aan zwemmers die inzicht wilden krijgen in hun zwemtechniek. Na korte opnames boven of onderwater kon direct langs de badrand op het grote scherm de slag worden geanalyseerd. Het mooie van de techniek pitstraat was dat de zwemmers gelijk met de focuspunten en techniekaanwijzingen aan de slag konden. Na een aantal banen konden ze nog eens terugkomen en op beeld kijken hoe het ging met de verbeterpunten.

Terugkijkend op deze mooie ochtend waren er veel vragen over de ademhaling en konden veel zwemmers op dit technische punt stappen maken.

Techniek tip:

We zien bij veel zwemmers dat bij de ademhaling van de borstcrawl het hoofd vaak te veel uit het water wordt opgetild. Dit terwijl het juist belangrijk is om vanuit zowel de benen, heupen als ook het hoofd een zijwaarts draaiende beweging te maken. Wanneer je de ademhaling ‘draaiend’ met het hele lichaam en hoofd maakt, blijf je veel beter horizontaal in het water liggen. Ga je optillen, dan zakken de benen naar beneden en is er veel meer weerstand van het water. Het zwemmen kost dan meer energie. Met de techniekoefening Body + Head Rotation kun je heel goed werken aan de rotatie, om zo de horizontale lijn in het water beter vast te houden en efficiënter te zwemmer.

Body + Head Rotation techniek oefening

Als je de borstcrawl slag zou ontleden tot alleen ademhalen, dan zou de Body + Head Rotation techniekoefening ongeveer nog het enige zijn wat overblijft. Oftewel, deze oefening is de basis van een goede ademhaling. Zwem borstcrawl benen met één arm voor en één arm achter. De voorste arm houdt de achterzijde van de plank vast. Focus nu op het maken van 2 draai bewegingen. Eerst draait het lichaam, dus schouders, heupen en ook de benen. Hou deze positie vast, terwijl je borstcrawl benen blijft zwemmen. Na 3 seconden draait het hoofd om in te ademen. Draai het hoofd gelijk terug na de inademing, maar houd het lichaam nog 3 seconden in de geroteerde positie, voordat deze ook terug draait. Zwem een klein stukje benen in de ‘neutrale’ ligging en zet de oefening dan weer in.

Zelfstandig conditieprogramma

Met dit zelfstandig conditieprogramma kun je mooi werken aan het verbeteren van de ademhaling van de borstcrawl met onder andere de eerder beschreven techniekoefening Body + Head Rotation. Daarnaast zitten in de hoofdset ook mooie uitdagende afstanden met ademhalingsritmes van 1 op 3 en 1 op 5. Een heerlijke conditieprikkel. Download hier het conditieprogramma

Wist je trouwens dat Personal Swimming verschillende Training Packs heeft waarmee je zelfstandig kunt trainen en kunt werken aan de je techniek? Zo is er ook een Training Pack over specifiek de ademhaling. Nieuwsgierig naar alle Packs? Kijk dan eens hier.