Bij het bespreken van het anaerobe systeem legden we al uit dat de snelle witte spiervezels melkzuur aanmaken als er een tekort aan ATP dreigt (de benzine van onze spieren). Dit is zeker niet ideaal, maar de enige manier om koolhydraten als brandstof in te zetten voordat er voldoende zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd. Op deze manier kunnen we blijven bewegen terwijl ons lichaam nog aan het opstarten is. Dit was waarschijnlijk vroeger wel zo handig als je achtervolgd werd door een leeuw of iets dergelijks.


OMGAAN MET MELKZUUR

In onze spieren wordt eigenlijk continu melkzuur aangemaakt, zelfs wanneer we in rust zijn. Kleine hoeveelheden melkzuur zijn gelukkig geen probleem en zorgen ook niet dat de spieren verzuren. Dit wordt simpelweg verwerkt door het hart en de lever. Alleen hoe zit dat tijdens het sporten?

Wanneer we het zwembad in wandelen en beginnen met onze baantjes trekken is het aerobe energiesysteem hier nog niet op voorbereid. Er komt in eerste instantie onvoldoende zuurstof bij de spieren om de energiebehoefte bij te houden en dus springt het anaerobe systeem extra bij zodra we het water in duiken. Zelfs wanneer we rustig inzwemmen stijgt hierdoor de aanmaak van melkzuur al. Dit leidt gelukkig niet direct tot verzuring, doordat de afvoer van melkzuur ook wordt verhoogd. De trage (aerobe) rode spiervezels nemen een klein deel melkzuur op en gebruiken het om ATP bij te vullen, een groter deel wordt geloosd in het bloed om afgebroken te worden en een deel wordt nu onschadelijk gemaakt door buffers in de spiervezels en het bloed zelf.

LACTAAT CLEARANCE-TRAINING

Het verwijderen van melkzuur gebeurt dus op drie manieren, die alle drie getraind kunnen worden. Een trainingsvorm hiervoor heet Lactate Clearance. Het werkt als volgt; in het eerste deel van de set wordt er hard gezwommen. Te hard voor het aerobe systeem, waardoor de spieren melkzuur, of lactaat, aanmaken en verzuren. Zodra hier een mooie hoeveelheid melkzuur in rondzwerft wordt er doorgezwommen op een iets rustiger (aeroob) tempo. Het lichaam wordt gedwongen om melkzuur af te voeren naar het bloed, zoveel mogelijk weg te bufferen en tegelijk ook naar de rode spiervezels te transporteren die nog bezig zijn met de zwemopdracht. Deze factoren zijn allemaal trainbaar en worden op deze manier geprikkeld zich te ontwikkelen.

Het is een lastige training, vooral de eerste rustige meters met de armen vol melkzuur zijn heel zwaar. De voornaamste uitdaging is nu om de rotatie en het ritme te pakken te krijgen. Juist door te blijven bewegen blijft er bloed naar de zwemspieren gepompt worden en kan het melkzuur afgevoerd worden. Het is zaak heel even de pijn te negeren en de focus verleggen op de zwemtechniek. Probeer zo snel mogelijk weer een ontspannen ritme te vinden en maak de opdracht af.

Het is zeker geen makkelijke trainingsvorm, maar wel eentje die snel effect heeft. Succes!