Koprollen heb ik sinds mijn jeugd niet zoveel meer gedaan. Mijn zoons laten bijna dagelijks zien op hoeveel verschillende manieren en van vanuit welke startposities je allemaal kunt rollen en draaien. Gaan we zwemmen, dan gaan ze daar in het water gewoon mee door. Maar bij mij is die vaardigheid lang, lang geleden weggezonken, zo het afvoerputje in.

Door: Sabine Schippers

HET PERSONAL SWIMMING EFFECT

Je hebt de koprol of salto als volwassene weinig tot nooit nodig. Vandaar. Totdat je de borstcrawlcursus doet en je vervolgens laat verleiden tot het conditiezwemmen. Dan ontstaat onvermijdelijk de behoefte om kennis te maken met dat Magische Keerpunt. Dan kijk je na het baantjes trekken ietwat zenuwachtig om je heen alsof je wat stiekems gaat doen. Niet zozeer om te zien of er genoeg ruimte is om anderen een verwonding te besparen, maar om je ervan te verzekeren dat niemand getuige zal zijn van je verwaterde jeugdtalent. En jawel, zij daar de eerste voorzichtige pogingen tot een schattig, scheef saltootje in het water. Tenminste, als je een gekronkelde schroefdraai met peddelende armen en rondtollende ogen zo kunt noemen.

Een goed idee leek het me om een zomer lang – op een vakantieoord ver weg, waar ik niemand kende – wat te gaan oefenen. Net zo lang totdat ik niet meer élke keer compleet gedesoriënteerd raakte. Al na enkele tientallen keren keren was daar soms een aardige draai en ja soms zelfs met een afzet stroomlijn erachteraan. Recht op de bodem af. Een paar flink geschaafde ellebogen daargelaten, was ik niet ontevreden.

Van proberen ga je leren, zoals de zwemjuf van mijn jongste zegt. Of zoals Personal Swimming zegt: hier heb je een keerpuntcursus!

EEN BORSTCRAWL KEERPUNT DAT GEZIEN MAG WORDEN

Ik had genoeg zelfstandig gedraaid om het aan te durven. Het leek me haalbaar om in vier knap opgezette lessen de juiste keertechnieken enigszins onder de knie te krijgen. Dus ik deed mezelf de cursus cadeau en daar ging ik. Vier weken lang draaien tot je er sterretjes van ziet en daar lol in hebben. En belangrijker: met volop aanwijzingen kon ik nu eens echt gestructureerd het keren oefenen. In een kleine groep van acht zwemmers is ook ruimte voor persoonlijke tips. Niet iedereen draait immers even schots en scheef. Bovendien gaat keren ook over het aanzwemmen en wat je doet na de afzet, ook daarin kunnen we allemaal altijd wel iets verbeteren.

Er is af en toe ook een trotse thumbs up, want hoe leuk is dát als er tussen al je pogingen eentje zit die best heel aardig uitpakt. Ja, dan mag het keerpunt wel degelijk gezien worden. Die ervaring moet je dan direct vastleggen in je fysieke geheugen met een mentaal plaatje erbij. En dat ziet er ongeveer zo uit: met vertrouwen op die muur afzwemmen, niet afremmen, maar lekker vaart houden. Armen achter, koppie intrekken, klein maken en… hoppa! Sabine goes fearless!

In alle opzichten weer een zwemtraining die een overwinning is op mezelf. Wat is het water een geweldige plek om te zijn.

Wil jij ook leren keren? Doe dan mee met ons 4 weekse keerpuntcursus!