Veel zwemmers dragen een badmuts. Topzwemmers gebruiken dit met name om de weerstand te verminderen als gevolg van (lang) haar en daarmee wordt de zwemsnelheid verhoogt. Lang haar kan er ook voor zorgen dat je minder ziet, omdat het aan je zwembril blijft ‘plakken’.

Een badmuts beschermt het haar daarnaast tegen chemicaliën die in het chloorwater zitten. Een badmuts zorgt er ook voor dat het haar simpelweg minder snel in de knoop raakt. Ten slotte blijft je zwembril veel beter zitten wanneer deze over de badmuts wordt gedragen.

De meeste badmutsen zijn unisex en one-size-fits-all. Toch kun je wel degelijk verschillende keuzes maken bij aanschaf van een nieuwe badmuts. Met name op het gebied van materiaal, pasvorm (als je lang haar hebt) en natuurlijk verschillende soorten kleuren en stijl. Koop een junior-model als je een wat kleiner hoofd of heel weinig haar hebt en koop een senior-model als je een groot hoofd of veel haar hebt. Badmutsen worden van verschillende materialen gemaakt. Je zult voornamelijk badmutsen tegenkomen van latex, siliconen, lycra en polyester.

Latex badmutsen zijn goedkoop, maar niet altijd even sterk. Deze badmutsen voelen soms wat slap op je hoofd aan en ze scheuren snel. Daarnaast kun je deze badmutsen uiteraard niet dragen wanneer je een latexallergie hebt. Ook lycra en polyester badmutsen zijn goedkoop en licht van gewicht, maar poreus.

Siliconen badmutsen voelen steviger aan, en gaan daarnaast minder snel kapot. Ze zijn gemiddeld gezien echter wel iets duurder, maar gaan doordat ze iets dikker zijn ook een stuk langer mee. Als de badmuts nog nieuw is kan deze wat glad aanvoelen en afglijden. Na een paar keer zwemmen is dit voorbij en blijft hij goed op je hoofd zitten.

Wat we hebben gemerkt tijdens de trainingen, is dat de badmuts ook zorgt voor een stukje rust. Haar voor je ogen of gezicht is niet fijn als je geconcentreerd bezig wilt zijn met het verbeteren van je techniek. Met name tijdens de eerste trainingen in het water wil je ontspannen in het water liggen, en niet bezig zijn met het weghalen van haar uit je gezicht.

Personal Swimming verkoopt siliconen, senior-model Speedo badmutsen met haar eigen logo.