Het is altijd leuk als je meer krijgt dan je had verwacht. Dat is waarom ik na de vierde en laatste training van de Borstcrawl Techniek Upgrade Trainingen met twee opgestoken duimen het zwembad uitklom. Ik voel mij sindsdien Sabine 2.0 in het water.

Door: Sabine Schippers

Hoe je een nieuwe zwemfase induikt

De upgradetrainingen zaten bomvol oefeningen waar ik na een paar jaar conditiezwemmen echt aan toe bleek. Ik was onverzadigbaar en hele luiken gingen er open in mijn hoofd. Kom maar door met die aanwijzingen! Je moet het vooral zelf ervaren, maar drie dingen wil ik even uitlichten, omdat ze zo gaaf zijn. Want wist je dat je hoogstwaarschijnlijk af kunt met veel rustiger benenzwemmen? De frequentie mocht bij alle deelnemers in ons groepje in elk geval flink omlaag en de slag zeker de helft kleiner. En dat betaalt zich terug in een energiebesparing waar Nuon-klanten nog een puntje aan kunnen zuigen.

Ook veel ruimte voor winst zit er in de onderwater doorhaal. Het loont om te ontdekken hoe je meer water pakt en jezelf harder voortstuwt. Voor mij persoonlijk was de grootste ontdekking dat ik ergens in mijn slag haper. Dan pauzeren de benen heel eventjes, maar net lang genoeg om momentum te verliezen. Het biedt kansen als je je daar eenmaal van bewust bent.

Je kunt je voorstellen hoe je dankzij deze upgrade een volgende zwemfase induikt waarin het stukken efficiënter en comfortabeler is.

Mijn gretigheid werd in deze training ruimschoots bevredigd en met elk baantje groeide mijn toch al grote plezier in het zwemmen. Ik was dan ook serieus een beetje bedroefd toen de vier weken erop zaten. Toch was het beter zo. Want ik was nog vaker dan anders in zwemgedachten verzonken.

Ik raakte op werkdagen geregeld afgeleid. Stond ik weer achter mijn bureau armen te strekken en ellebogen te kantelen. Dat is het lastig typen ondertussen. Opdrachten lagen stil. Deadlines moesten verschoven. Soms ging het ook ’s nachts verder. Niet het beste moment om te experimenten met beenslagfrequenties. Ik begon zelfs interesse te krijgen in hydrodynamica waarover ik dan uitgebreid met mijn vader kletste, waardoor mijn moeder zich verwaarloosd voelde. Ja, het was beter dat dit niet te lang duurde.

Over tijdswinst en grafiekjes

Hoe dan ook, je begrijpt: de upgrade trainingen hebben een impact die behoorlijk ver kan doorwerken. En het is prachtig dat die impact bovendien meetbaar is!

Na de upgrade gingen er bij mij hele minuten af van mijn 500 en 1.000 meter tijden. De tijd die ik overhield heb ik goed besteed, door mijn vorderingen in grafiekjes uiteen te zetten. Tastbaar bewijs.

Inmiddels is de rust teruggekeerd in mijn hoofd, haal ik mijn deadlines weer en spreek ik mijn moeder ook weer vaker. Toch blijf ik graag gevoed. Het is dus goed dat ik mijn hart nu kan ophalen aan de landtraining. Maar later dit jaar ook een upgrade 3.0 graag! En misschien eens een theorielesje hydrodynamica? Ik ben nog lang niet uitgetraind.

Door: Sabine Schippers

Ook mee doen met de Borstcrawl Techniek Upgrade Training? We starten een nieuwe reeks op 27 november!