De Coronacrisis raakt ons op dit moment allemaal. Zo ook Arno: stel je voor dat je al jaren traint voor die ene dag en dat ene specifieke moment. De dag die al jaren op je kalender rood omcirkeld staat met de woorden: “hier moet het gebeuren”. En dat je dan in bloedvorm verkeerd en al je naaste concurrenten slecht slapen van de volgende keer dat jij in het water duikt om je persoonlijk record te verbreken. En dat je vervolgens nog een jaar moet wachten.

We hebben het natuurlijk over ‘onze eigen’ Arno Kamminga, die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Tokyo. In de afgelopen jaren is hij uitgegroeid tot vaste waarde van de Nederlandse Zwemploeg en mag zich misschien zelfs al wel boegbeeld noemen van de mannen in het zwembad.

De Spelen zijn een jaar uitgesteld, maar het gaat gelukkig uitstekend met Arno! Sterker nog, na een week niet zwemmen is hij alweer in training en heeft hij alweer te maken met flinke spierpijn. We vroegen hem hoe groot de teleurstelling was:

“Aan de ene kant was de teleurstelling erg groot, omdat het toch je droom is en je er al een aantal jaar naar toe leeft. Gelukkig gaan de Spelen over een jaar toch nog plaatsvinden, dus in dat opzicht is er wel goed mee te leven. Nu kan ik nog een jaar doorgroeien! In het afgelopen jaar maakte ik een aantal megagrote stappen, en ik ben zeker van plan om daarmee door te gaan.”

Heeft het uitstellen van de Spelen dan voordelen? “Het enige voordeel is dat ik nog een extra jaar kan trainen. Ik heb afgelopen seizoen weer veel dingen geleerd, voornamelijk over de bewustwording van mijn lichaam en de trainingsprocessen. Ik train nu een stuk slimmer, en kijk ernaar uit om ook komend seizoen weer beter te gaan trainen.”

Arno vertelt dat hij het komend jaar zo veel mogelijk gelijk wil houden aan het afgelopen seizoen. Hij wil vasthouden aan het plan wat hij samen met zijn coach Mark Faber heeft gesmeed. Al zullen er toch ook dingen anders zijn. Zo zijn er nu veel minder wedstrijden, en dat is wel even wennen. “Dat is ongelofelijk wennen! Ik heb sinds mei eigenlijk alleen maar getraind, terwijl ik normaal elke 2 à 3 weken wel een wedstrijd heb. Dat is echt anders, maar ook een uitdaging. Al kan ik niet wachten tot we weer veel wedstrijden kunnen gaan zwemmen! Want racen is toch wel echt het allerleukste.”

We zien Arno dagelijks trainen in het Sloterparkbad. Blijf na de Conditie Training eens kijken en zie hoe de fitte schoolslagzwemmer door het water glijdt! Het avontuur van Arno naar de Olympische Spelen online volgen kan via zijn Instagram Account.

Het komend seizoen zullen we meerdere sporters volgen in hun jaar naar Tokyo.