In september is het weer zover: Amsterdam City Swim. Sinds de start in 2012 een memorabele zwemtocht door de Amsterdamse grachten. De edities sinds die eerste waren allemaal fantastisch met een mooie opbrengsten voor de stichting ALS, een zwemmende koningin Maxima en de kades die volstonden met supporters en toeristen. Maar hoe bereid je je erop voor? Waar moet je op letten? Wij geven je tien tips om de Amsterdam City Swim zo goed mogelijk te volbrengen!

  1. De moeilijkste! Probeer vooral niet teveel na te denken. Gedachteloos zwemmen is moeilijk, maar als je dat lukt ook heel erg fijn. Natuurlijk zwemmen er grote vissen in de grachten. Natuurlijk is er wel eens een lijk uitgehaald. Natuurlijk heeft een groepje jongelui de avond ervoor in het water staan urineren. Hier zul je echter totaal niets van merken. Waternet zal ons nooit te water laten als het niet verantwoordelijk was. Fietsen en overige wrakstukken worden in de week voorafgaande aan de swim verwijderd. Verstand op nul, zwemmen voor ALS.
  2. De meeste deelnemers hebben goed getraind in aanloop naar de dag zelf. Zodra je het water induikt, probeer er dan voor te zorgen dat je de techniek die je hebt aangeleerd niet direct over boord gegooid wordt. Je zwemtechniek is de basis om zo soepel en rustig mogelijk door het water te glijden. Blijf je ademhaling onder controle houden en maak lange slagen. Voor de laatste techniektips, bekijk dan onze Facebook pagina.
  3. Het water kan best koud zijn. Veel zwemmers zijn daardoor geneigd veel sneller te gaan ademhalen. Probeer juist het tegenovergestelde te doen: minder ademhalen. Hierdoor blijft je hartslag lager en word je minder snel moe.
  4. Wanneer je borstcrawl zwemt, probeer dan aan beide kanten adem te halen. Kijk ook af en toe eens naar voren, zodat je weet dat je nog de juiste richting op aan het zwemmen bent. Wanneer je dit niet doet, kan het zomaar zijn dat je een paar honderd meter extra zwemt. Zonde van de energie, zonde van de tijd. Daarnaast helpt ademen aan beide kanten om niet teveel last te krijgen van een stijve nek.
  5. Niet iedereen zwemt met badmuts in de training. Dit is echter wel verplicht tijdens de Amsterdam City Swim. Hierin zit namelijk een chip die je tijd bijhoudt, maar ook ervoor zorgt dat men weet waar je je bevindt. Uiteraard moet iedereen weer veilig op het droge verschijnen. Ook zorgt de chip in de badmuts ervoor dat er foto’s en filmpjes van je gemaakt worden, zodat je na het evenement nog eens rustig kunt nagenieten. Dus heb je hier geen ervaring mee, test het nog even voordat je aan de swim begint!
  6. Doe een goede warming-up! Rek vooral de voeten, kuiten, hamstrings en triceps voordat je te water gaat. Dit maakt niet alleen het zwemmen, maar ook het zwaaien naar jouw supporters een stuk soepeler. Dat is vooral gaaf op het moment dat je onder de brug doorzwemt en daar weer uitzwemt. Mensen zullen je vanaf de kades keihard aanmoedigen en dit geeft een enorme kick.
  7. Als je een wetsuit aantrekt, probeer hem dan zo hoog mogelijk op te trekken. Vooral rond je borst zit altijd nog wel wat ruimte. Zorg dat het goed aansluit rond je hals. Dit geeft je meer bewegingsuitslag, en zorgt ervoor dat er geen water je pak in kan lopen.
  8. Probeer voldoende te eten en te drinken. Sterker nog: eet en drink de hele ochtend door kleine porties. Dit zorgt voor extra energie tijdens het zwemmen. Dit kan een heel normaal ontbijt zijn, maar verspreid dit over je hele ochtend. Afhankelijk van je starttijd doe je dit tot ongeveer een uur voordat je te water mag. Vermijd (teveel) koffie of cafeïne houdende dranken. Dit onttrekt vocht uit het lichaam, waardoor de kans op kramp groter is.
  9. Doe nog een laatste oproep aan vrienden, familie en collega’s om te doneren. Het geld is ongelofelijk hard nodig om ALS te bestrijden en dan word je er nog eens aan herinnerd waarom je ook alweer in de gracht ligt te spartelen. Geef gul, mensen!
  10. De laatste lijkt simpel maar wordt vaak vergeten: de Amsterdam City Swim is één van de mooiste zwemtochten van Nederland en jij doet eraan mee: GENIET!