Hoe lees ik een Personal Swimming programma?

Het lezen van trainingsprogramma’s is soms even wennen, we helpen je graag op gang! We gebruiken voor de programma’s vaak dezelfde elementen en ze worden geschreven volgens hetzelfde principe. We leggen deze graag even aan je uit.


Intensiteit van de Training

We geven de intensiteit van de training aan met sterren. Hoe meer sterren, hoe zwaarder de training zou moeten aanvoelen. Bij vijf sterren kun je een zware training verwachten!

Techniekoefeningen

Veel programma’s bevatten één of meerdere techniekoefeningen. Deze zijn een belangrijk onderdeel van het zwemprogramma. Als er een afspeelicoontje bij de naam van de oefening staat, dan kun je in de PDF klikken en opent automatisch de video van de oefening. Kijk goed naar de rust in de uitvoering, neem je tijd voor de techniekoefeningen in een programma en ben je bewust van wat je aan het doen bent.

Indeling van de […]

Door |2024-02-12T17:11:50+01:00februari 7th, 2024|Zwemtip|Reacties uitgeschakeld voor Hoe lees ik een Personal Swimming programma?

Lastig meten in het water

Na al die jaren voelt het zwembad nog steeds een beetje als een speeltuin voor ons. Het controleren van het water, zo soepel mogelijk erdoorheen glijden en slim gebruik maken van je eigen drijfvermogen, het gaat nooit vervelen. Het zwembad heeft ook wel enkele kleine nadelen. Eén daarvan is dat betrouwbaar metingen verrichten ontzettend lastig is. Bijvoorbeeld hoeveel vermogen we leveren en weerstand we ondervinden is tot nu toe niet te meten.


Gelukkig zijn er een aantal metingen die we wel kunnen doen. We kunnen uiteraard de tijd meten, daarmee de zwemsnelheid bepalen en de slagfrequentie (het aantal gemaakte slagen per minuut). Via een relatief simpele som kunnen we dan ook de slaglengte berekenen. Dit is de afgelegde afstand per slagcyclus, dus in het geval van borstcrawl een slag met rechts en links. Zeker als we kijken naar het zwemmen op verschillende snelheden zien we interessante verschillen […]

Door |2024-02-12T17:11:18+01:00maart 10th, 2023|Artikelen|0 Reacties

Duurprikkel

Iedere zwemmer heeft een voorkeur voor een bepaald type training of zwemtraining. Deels komt dit ook omdat het genetisch bepaald is, waar het lichaam meer voor gemaakt is. Maar in het zwemmen kan een sprinter niet zonder duurwerk en andersom kan een duur zwemmer niet zonder sprintprikkels. Maar hoe zit dit nu eigenlijk en wat is dat precies “een duurprikkel”?


ADENO-WATTE?

Het samentrekken van spieren kost energie. Ons lichaam haalt deze energie uit een stofje genaamd AdenosineTriPhosphaat (kortweg ATP), de benzine in ons lichaam. Na gebruik in de spieren verliest het één fosfaatmolecuul. Het lichaam gebruikt verschillende energiesystemen om deze fosfaatmolecuul weer terug te plakken zodat de ATP weer op voorraad komt en we dus door kunnen sporten. Welk energiesysteem het lichaam verkiest hangt onder andere af van de intensiteit waarmee je sport, de voorraden die je opgeslagen hebt en een grote zwarte doos genaamd ‘conditie’ en ‘fitheid’.

HET AEROBE […]

Door |2022-12-14T13:19:32+01:00december 14th, 2022|Zwemtip|0 Reacties

Gratis Conditie Programma en de Under Water Recovery

We vonden het weer tijd voor een leuk conditie programma! In het programma behandelen we de techniek oefening Under Water Recovery. De techniekoefening Under Water Recovery is een uitdagende oefening, omdat je de arm onderwater terug naar voren haalt i.p.v. bovenwater.

Met deze oefening werkt je aan de ligging, de beenslag, maar ook vooral de armslag. Daarnaast kun je ook goed werken aan het timingselement van slag.

Techniekoefening Under Water Recovery

Start met een afzet stroomlijn en maak een goede en lange borstcrawl armslag doorhaal. Je ligt nu met één arm voor en één arm achter. Breng nu onderwater de achterste arm terug naar voren.

Probeer de wissel zo te timen dat de voorste arm pas start met de doorhaal, wanneer je de hand van de andere arm onder water ziet. Je kunt zelfs even een korte pauze nemen wanneer de hand direct […]

Door |2022-09-19T12:16:39+02:00april 27th, 2022|Techniekoefening, Techniektip, Zwemtip|Reacties uitgeschakeld voor Gratis Conditie Programma en de Under Water Recovery

Techniek Pitstraat Hoornse Vaart

Afgelopen zondag was Personal Swimming in de Hoornse Vaart met de Techniek Pitstraat. Tijdens het banenzwemmen verzorgde coach en Olympiër Bas van Velthoven 3 uur lang videoanalyses aan zwemmers die inzicht wilden krijgen in hun zwemtechniek. Na korte opnames boven of onderwater kon direct langs de badrand op het grote scherm de slag worden geanalyseerd. Het mooie van de techniek pitstraat was dat de zwemmers gelijk met de focuspunten en techniekaanwijzingen aan de slag konden. Na een aantal banen konden ze nog eens terugkomen en op beeld kijken hoe het ging met de verbeterpunten.

Terugkijkend op deze mooie ochtend waren er veel vragen over de ademhaling en konden veel zwemmers op dit technische punt stappen maken.

Techniek tip:

We zien bij veel zwemmers dat bij de ademhaling van de borstcrawl het hoofd vaak te veel uit het water wordt opgetild. Dit terwijl het juist […]

Door |2022-09-19T12:17:19+02:00april 14th, 2022|Nieuws|1 Reactie

Arno Kamminga: “Met een jaar extra trainen kan ik weer een stap maken”

De Coronacrisis raakt ons op dit moment allemaal. Zo ook Arno: stel je voor dat je al jaren traint voor die ene dag en dat ene specifieke moment. De dag die al jaren op je kalender rood omcirkeld staat met de woorden: “hier moet het gebeuren”. En dat je dan in bloedvorm verkeerd en al je naaste concurrenten slecht slapen van de volgende keer dat jij in het water duikt om je persoonlijk record te verbreken. En dat je vervolgens nog een jaar moet wachten.

We hebben het natuurlijk over ‘onze eigen’ Arno Kamminga, die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Tokyo. In de afgelopen jaren is hij uitgegroeid tot vaste waarde van de Nederlandse Zwemploeg en mag zich misschien zelfs al wel boegbeeld noemen van de mannen in het zwembad.

De Spelen zijn een jaar uitgesteld, maar het gaat gelukkig uitstekend met Arno! Sterker nog, na een week niet zwemmen […]

Door |2022-09-19T12:18:13+02:00september 11th, 2020|Artikelen|Reacties uitgeschakeld voor Arno Kamminga: “Met een jaar extra trainen kan ik weer een stap maken”

Download een gratis Trainingsprogramma

We mogen weer zwemmen, want de zwembaden zijn weer open. Fijn hé! Voor wat extra inspiratie en motivatie kun je hieronder een fijn trainingsprogramma downloaden. De techniekoefeningen Body Rotation en Sweet Rotation staan centraal. Check ook de video’s die bij het programma horen. Veel plezier! Download je gratis Trainingsprogramma

Door |2022-09-19T12:18:20+02:00juni 4th, 2020|Artikelen|Reacties uitgeschakeld voor Download een gratis Trainingsprogramma

Een bevrijdende duik in het buitenwater

Bij het overhandigen van het pakket met buitenzwemmateriaal gaf zwemcoach Bas een kleine techniektraining over het aantrekken van een wetsuit. Met een gedetailleerde instructie en een paar keer voordoen. Dit hadden we gemist! Mijn weerstand voor het aantrekken van een wetsuit verdween als sneeuw voor de zon.

Door: Sabine Schippers

Ik mis het geklooi in het kleedhokje, de geur van chloor, zwembadblauw, mijn medezwemmers. Bovenal mis ik het gevoel van een ontspannen borstcrawl in het water. Troostend. Het maakt mijn overbevolkte geest leeg, mijn lichaam blij. Zelfs, zelfs zou ik nu dankbaar zijn voor een hoofdset vol sprints en verzuring waardoor je je armen niet meer rond krijgt.

Weet je nog?

Van verschillende kanten was ik de afgelopen jaren bewerkt om toch ook eens in het buitenwater te zwemmen, maar er was een wereldwijde crisis voor nodig om mij zover te krijgen. Ik investeerde in een wetsuit, thermokleding en een zwemboei. […]

Door |2022-09-19T12:18:35+02:00mei 4th, 2020|Gastblog|1 Reactie

De Fascie – Jan Herber legt uit

We zijn bij Personal Swimming altijd bezig met ontwikkelingen binnen de (zwem)sport. Zo houden we ook de topsport nauw in de gaten en proberen we daar zoveel mogelijk van toe te passen bij onze eigen zwemmers. We vroegen daarom fysiotherapeut Jan Herber voor input. In onderstaand artikel van Jan lees je alles over de Fascie. 


Door Jan Herber

Fascia is een verzamelnaam voor alle spanning-gerelateerde structuren in het lichaam. Je kunt hierbij denken aan spieren, pezen, apponeurosen (plat wit vlies om een pees heen) en ligamenten (banden die botten of kraakbeen verbinden). Ook huid en onderhuid maken deel uit van dit verzamelbegrip.

Vroeger overheerste de gedachte dat elke structuur op zichzelf stond. Inmiddels weten we dat de fascia georganiseerd zijn in ketens. Meer weten hierover? Google eens naar ‘Anatomy Trains’ en je zult in een wereld terechtkomen waar je wellicht geen idee van […]

Door |2023-03-17T10:28:16+01:00maart 25th, 2020|Artikelen|Reacties uitgeschakeld voor De Fascie – Jan Herber legt uit

Titel

Ga naar de bovenkant